CONO kaasmakers
De CONO kaasmakerij bevind zich in de Noord-Hollandse Beemsterpolder staat aangeschreven als de ‘groenste’ kaasmakerij van de wereld. Hier worden de meest innovatieve technieken gecombineerd met traditioneel handwerk. De wrongel wordt bijvoorbeeld met de hand geroerd. Daarnaast is CONO vooruitstrevend in de stimulatie van weidegang.
Rouveen Kaas
In het dorpje Rouveen, in het oosten van het land bevindt zich al meer dan honderd jaar een coöperatieve zuivelfabriek. Terwijl de omgeving gekenmerkt wordt door hun traditionele cultuur en klederdracht, staat de kaasmakerij bekend om haar creativiteit en innovatief vermogen. De coöperatie produceert een veelzijdig scala aan producten.
De Graafstroom
Zuivelcoöperatie De Graafstroom staat al sinds 1908 in het Zuid-Hollandse plaatsje Bleskensgraaf. Een zuivelfabriek ‘voor boeren, door boeren’, waar van eerlijke melk kazen worden gemaakt. Bleskensgraaf ligt in de Alblasserwaard, een streek die bekend staat om haar groene polders. In deze zuivelfabriek wordt onder andere onze Royal Blue geproduceerd.
Biokaas Kinderdijk
In het Zuid-Hollandse plaatsje Kinderdijk, tussen de wereldberoemde molens, bevindt zich de kleinschalige kaasmakerij van Biokaas Kinderdijk. Door haar unieke locatie komen er toeristen uit de gehele wereld over de vloer. De kaasmakerij is met name gespecialiseerd in de productie van biologisch vegetarische kazen.
Fam. Verweij
Het kaasmaken zit de familie Verweij, bewoners van de Elizabethhoeve in IJsselstein, in de genen. Al tientallen jaren worden hier rauwmelkse kazen gemaakt, die hun weg naar de speciaalzaken zonder moeite vinden. De koeien lopen als het even kan van maart tot november buiten, wat zorgt voor eiwitrijke melk. Verweij heeft al verschillende prijzen gewonnen met zijn kazen.
Fam. v/d Poel
Hugo en Marije van der Poel zijn de derde generatie die kaasmaken op hoeve Waterrijk. De boerderij bevindt zich op een 70 ha groot eiland, temidden van de Kagerplassen. Vervoer van en naar de boerderij gebeurt dus met de boot. Hugo en Marije maken rauwmelkse kazen en gebruiken hiervoor nog traditionele houten vaten. Ze zijn met name bekend met hun Boeren Goudse Oplegkaas.
Fam. van Eijk
In het Groene Hart, langs het riviertje de Vlist staat kaasboerderij Van Eijk. Van de melk die de zestig melkkoeien geven maken Adrie en Henriëtte rauwmelkse kazen. Voor de bereiding wordt nu gebruik gemaakt van authentieke houten vaten. De kazen wegen twintig kilo en zijn al verschillende keren in de prijzen gevallen bij de Cum Laude keuringen.
Fam. Noordam
Zuivelboerderij Noordam in het Betuwse Hellouw is een echt familiebedrijf. Het wordt gerund door de broers Peter en Johan met hun beide vrouwen. In de jaren ’80 is de boerderij begonnen met ongeveer 60 koeien, inmiddels worden er tweemaal daags driehonderd koeien gemolken. Op deze boerderij worden o.a. de Vivaldi’s gemaakt.
Fam. v/d Bas
Rundvee- en zuivelboerderij Van der Bas bevindt zich in het Groene Hart van Nederland in het plaatsje Nieuwerbrug. De hele familie is betrokken bij het kaasmaken, zowel moeder Van der Bas alsook Cor, Adrie, Irene en ook de kinderen doen al mee. De rauwmelkse kazen worden gemaakt volgens het ‘kruimel’principe.
Fam. Slob
Familie Slob ‘boert’ in het Zuid-Hollandse plaatsje Giessenburg, in de Alblasserwaard. De boerderij is al vele jaren in de familie, maar doordat er geen groeimogelijkheden waren op de oude locatie is in 2011 een geheel nieuw agrarisch bedrijf gebouwd. Het is met recht een ‘familiebedrijf’, want Zuivelboerderij De Vlag wordt bemand door drie broers: Fokke, Anne en Cees. Alle melk van het bedrijf wordt verwerkt tot kaas, met als specialiteit kruidenkaas.
Fam. de Bruin
Kaasboerderij De Bruin wordt bewoont door Jaap en Lineke, de derde generatie op de boerderij. Deze vijftigers hebben ongeveer vijftig melkkoeien, waarvan alle melk wordt verkaasd. De kleinschaligheid van het bedrijf zorgt ervoor dat de koeien veel aandacht krijgen. Ze lopen 7-8 maanden per jaar buiten, waarvan zes maanden dag en nacht.
Fam. Boonzaaijer
Op boerderij Horstbrande, gelegen in het glooiende landschap tussen Achterberg en Rhenen, woont een kudde van zo’n tweehonderd Friese melkschapen. Boer Gerrit groeide van kinds af aan op in het boerenbedrijf, en besloot op een gegeven voor zichzelf te beginnen met 130 lammeren. Inmiddels worden er elk voorjaar zo’n veertig lammetjes geboren, en wordt de melk verwerkt tot schapenkaas.
Fam. van Schie
Jan en Roos van Schie maken biologische boerenkaas op hun boerderij De Eenzaamheid in de Zwanburgerpolder te Warmond. Dit is een eiland in de Kagerplassen, waardoor ze alleen per boot of met hun eigen veerpont bereikbaar zijn. De roodbonte koeien grazen in de bloemrijke weilanden, en de boerderij is vooruitstrevend in de bescherming van broedende weidevogels.
Fam. Heemskerk
Boris en Ellen zijn de vierde generatie Leidse kaasmakers op boerderij De Morgenstond in Warmond, gelegen aan de Kagerplassen. Van de melk van de circa 75 roodbonte koeien worden traditionele Boeren Leidse sleutelkaas gemaakt. Fam. Heemskerk zijn ook één van de makers van de boeren Leyden die is opgenomen in de Ark van Smaak van Slow Food.
Fam. Hooikaas
Kaasboerderij Hooikaas staat in de waterrijke polders van Ottoland, gelegen in het Alblasserwaardse plaatsje Ottoland. Op de boerderij worden verschillende soorten kaas gemaakt, waaronder kilo’s en pondjes. Deze worden door boerin Paula aangekleed en ingepakt tot ‘kaaspoppen’. Deze zijn in verschillende varianten verkrijgbaar en erg leuk om cadeau te doen.
Fam. Castelijn
Familie Castelijn is woonachtig in het prachtige, waterrijke Rijpwetering, gelegen aan de Kagerplassen. Op de boerderij worden zo’n honderd koeien gemolken. De koeien hebben weidegang en kunnen heerlijk ‘chillen’ op de waterbedden. De melk wordt verwerkt tot stukskaasjes van 500 gram en 1000 gram, leuk voor toeristen of als kadootje.
Fam. De Gelder
Kaas- en zuivelboerderij De Gelder bevindt zich in het kleine Friese plaatsje Tynje. De boerderij is bekend om hun getermineerde ‘Hollandse Emmentaler’, een lekkere boerengatenkaas. Het bedrijf bestaat uit een melkveehouderij met zo’n 220 melkkoeien, en een zuivelbedrijf waar Anne en Jenny Vogel zich elke dag inzetten voor de allerlekkerste kazen.
Fam. van Dieijen
Het kaasmaken is Joost & Yvonne van Dieijen met de paplepel ingegoten. Woonachtig op de Arcadiahoeve in Bodegraven zijn ze al de vierde generatie kaasmakers. De familietraditie laat zich goed proeven! De Arcadiahoeve liggen temidden van ca. 85 hectaren land, waarvan het sappige gras het dagmenu vormt van de circa 380 melkkoeien.
Fam. Vlooswijk
Boer Jirco Vlooswijk is een jonge veertiger met een boerderij in Montfoort. Hij is de vierde generatie op de boerderij, met wel een hele bijzondere kaasspecialiteit: een Nederlandse roodbacterie genaamd Le Petit Doruvael. Deze naam betekent Door Ruilverkaveling van Elders.